Home is where your heart is

virtuaalitalli / a sim-game stable

Ravenwood Ranch on pienensuuri hevos- ja karjatila Yhdysvalloissa, Coloradon osavaltiossa. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita ja vuoristoilma raikkaan kirpeää hengittää. Siihenpä se satumaisuus sitten päättyykin, sillä tila sijaitsee eristyksissä vuorilaaksossa ja kulkuyhteydet Ravenwoodiin ovat pahimpina vuodenaikoina verrattain huonot. Tilalle johtaa kyllä valtatieltä oma havumetsän sivuama, kauniin idyllinen hiekkatiensä - tosin kiemurainen ja etenkin kevättulvien aikaan kuoppainen sellainen, niin että nelivetoinen maasturi (sekä satelliittipuhelin) on täällä enemmänkin vaatimus kuin suositus. Mutta kun metsikkö viimein alkaa harventua, eteesi avautuvat useat puuaitaiset tarhat ja kesäiseen aikaan viheriöivät laitumet, joita voivat koristaa niin kookkaat vanhat mäntypuut kuin pienet lammetkin. Kunnes lopulta eteesi avautuu itse Ravenwood Ranch; hirrestä tehty päärakennus, lukuisat aittarakennukset sekä suuret tallirakennukset pyöröaitauksineen kuusimetsän ja joen ympäröimänä, taustallaan jylhät Kalliovuoret. Yksinkertaisessa, mutta silti kauniissa tilassa on se oma taikansa, joka ei johdu vain kauniista maisemista, vaan myös tilan levollisesta tunnelmasta; kun saavut Ravenwoodiin, tiedät heti saapuneesi kotiin.

Ensimmäisenä sinua vastaan ryntäävät mitä varmimmin kaksi pihavahtiamme, Diesel ja Beast, joita ei kuitenkaan suinkaan tarvitse pelätä, päinvastoin, näitä siperianhuskypoikia saavat kaikki vapaaehtoiset rapsutella mielin määrin. Tilalta löytyy myös neljä työkäyttöistä paimenkoiraa, mutta ne viettävät lähes poikkeuksetta päivänsä cowboyden mukana arolla eikä kyseistä nelikkoa näekään pahemmin kuin iltaisin ruoka-aikaan. Ja vaikka Ravenwood on tunnettu hevosistaan, tilamme toinen pääasiallinen toimeentulomuoto on karjankasvatus ja omistuksessamme onkin vuosittain paristasadasta neljäänsataan herefordia. Naudat tosin laiduntavat kesät suurilla tasangoilla ennen syksyn kokoonajoja ja huutokauppaa. Älä kuitenkaan ihmettele, jos hevosten lisäksi tarhoista löytyy kesäisinkin nuoria hiehoja tai syystä tai toisesta orvoksi jääneitä vasikoita. Eikä eläinkirjo tähän pääty, sillä kanojakin voi tulla pihalla vastaan, mikäli ne ovat onnistuneet livahtamaan ulkohäkistään karkuteille ... Myös tallikissa, Scratch, saattaa hyvinkin osua silmiisi, vaikka neiti nyt tunnetusti tallin heinävintillä hiirijahdissa päivänsä viettääkin. Rakennukset ovat puolestaan perinteisiä hirsirakennuksia ja kahteen erilliseen tallirakennukseen on eroteltu tilan hevoset sukupuolen mukaan konfliktien välttämiseksi.

Suuri osa tilalla täysipäiväisesti työskentelevistä cowboysta ja cowgirleistä ovat majoittuneet kuusikkoisessa rinteessä sijaitseviin aittarakennuksiin. Ravenwoodissa työpäivät ovat rehellisesti sanottuna usein pitkiä ja raskaita ja jokaisen Ravenwoodin asukkaan oletetaan kyllä kantavan oman kortensa kasaan tilan töitä koskien. Vastavuoroisesti eläimet hoidetaan rakkaudella ja työväkeä odottaa lämmin ruoka valmiina pöydässä heidän palatessaan takaisin sisälle illan tullen. Takkatulen ääressä tunnelma onkin lämmin ja hyväntuulinen, vaikka ulkona riehuisi minkälainen koiranilma tahansa, ja lämpimässä, heinäntuoksuisessa tallissa radion leppoisiin säveliin sekoittuu tasainen rouske hevosten nauttiessa ilta-apettaan. Paikat eivät ehkä kiillä aina puhtauttaan, vaan nurkkaa jos toistakin saattaa koristaa hämähäkin seitti ja rehusäkin kulmassa olevasta reiästä voi hyvinkin kurkistaa pullea hiiri viiksikarvat väpättäen. Huipputäysiveristen sijaan karsinoista kurkisteleekin solakoita quarterhevosia ja kirjavia appaloosia korvat hörössä ylimääräisten herkkujen toivossa, puhumattakaan pihattokatoksen alle kerääntyneistä pörrökarvaisista ja takkuharjaisista poneista. Ravenwood on ehkä vaatimaton tilana, mutta sydän tällä paikalla on kuitenkin puhdasta kultaa. Voisipa todeta, että Ravenwood Ranch on melko tyypillinen karjatila USA:n maaperällä, etkä tule löytämään täältä mitään kovin erikoisen nykyaikaista aavistuksen hitaasti toimivaa tietokonetta ja muutamaa tehokasta mönkijää lukuunottamatta - halusimme säilyttää tilassa sen vanhan arvokkuuden ja yksinkertaisuuden, mikä sai minut alunperinkin ihastumaan Ravenwoodiin.

The world is best viewed through the ears of a horse

Tilamme sijaitsee tarkkaan ottaen Kalliovuorten muodostamassa laaksossa, josta avautuvat kulkuyhteydet vain yhteen suuntaan, nimittäin 19 mailin päässä sijaitsevaan Durangon kaupunkiin, joka on tunnettu monikulttuurisuudestaan. Pohjoisessa ja lännessä solaa ympäröi lumihuippuinen vuoristo, joka tunnetaan tarkemmin San Juanin vuoristona, ja vuoriston edusta taas on ikivanhan kuusimetsän valloittamaa aluetta. Juuri tästä samaisesta metsästä tila saikin nimensä; Ravenwood. Idässä meitä vastaan tulevat puolestaan suuret tasangot, joilla karjamme lisäksi vaeltaa myös paikallinen mustangilauma. Maaston pinnanmuodot ja kasvillisuus vaihtelevatkin täällä runsaasti; suurilla tasangoilla maasto on silkkaa silminkantamattomiin jatkuvaa ruohikkoista aroa, mutta laakson pohjalla kasvillisuus on hyvin rehevää ja metsikköistä. Myös vesistöt ovat tärkeä osa laakson monipuolista maisemaa, vuorilta nimittäin virtaa alas lähdepitoista - eli raikasta, mutta usein jäätävänkylmää - vettä. Laakson läpi kulkeekin Durangon suurin joki, Animas River, joka sivuaa sekä tilaamme että kulkee myös kaupungin lävitse. Maastoretkillä joen ylittämiseltä ei oikeastaan voi välttyä ja turvalliset kahluupaikat onkin hyvä tuntea ennalta, sillä kaikkialle erämaahan ei ole rakennettu siltoja. Ravenwoodin mailta löytyy myös muutama uimakelpoinen lampi, jotka soveltuvat hyvin myös hevosten uittopaikoiksi.

Coloradon monipuoliseen ja koskemattomaan luontoon lukeutuvat myös lukuisat villieläimet, joista komeimpina mainittakoon kookkaat vapiti-hirvet, sirot valkohäntäpeurat ja pienet mustakarhut. Myös susilaumat ja kojootit ovat tuttuja näkyjä villissä erämaassa eli kotieläimet lukitaan aina yöksi sisätiloihin juuri petoeläinten varalta sekä suurilla tasangoilla laiduntavaa karjaa pidetään silmällä lähestulkoon vuorokauden ympäri. Ravenwoodissa on myös aivan upeat ratsastusmahdollisuudet, villi erämaa on mahdollisuuksia täynnä. Upeat maisemat ovat henkeäsalpaavia ja ratsastusretki Ravenwoodin mailla venähtäisi helposti vaikka kokonaisen päivän mittaiseksi. Hiekkaisilla vuorenrinteillä ja -solissa vaeltaminen on yhtä hieno elämys kuin nelistäminen täyttä laukkaa pitkin suurten tasankojen loputonta tasaista aroa. Nimissämme onkin hehtaareittain maata, mikä takaa myös maanviljelyn ja omavaraisen hienäntuotannon onnistumisen. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että Ravenwoodin alueilla ratsastaessa on elintärkeää pitää puhelin mukana siltä varalta, että erämaa tuo yllätyksiä mukanaan. Eksyminen sen sijaan harvemmin onnistuu, sillä etenkin Ravenwoodin omat hevoset osaavat tulla kotiin ilman ratsastajan ohjeistustakin.

Ravenwood Ranch on myös mukana Adopt-A-Horse-ohjelmassa, sillä yksi Durangon ainutlaatuisista harvinaisuuksista on alueella elävä mustangilauma. Jotta kuitenkin vältyttäisiin villihevosten aiheuttamilta vahingoilta, Durangossa järjestetään vuosittain kokoonajot, joiden kautta valvotaan Coloradon villihevoskantaa ja pidetään mustangien määrä kurissa. Ravenwoodissa voit siis törmätä myös aitoihin mustangeihin, jos et tilallamme niin ainakin maillamme. Ja vaikka aiemmin tuli todettua, ettei Ravenwoodin puitteisiin erityisemmin lukeudu hienoudet, tilalle hankittujen kilpahevosten myötä tilalle päädyttiin kuitenkin rakentamaan myös pieni maneesi, jotta hevosten treenaaminen onnistuu talvipakkasillakin. Laakso on nimittäin tunnettu myös vaihtelevista sääoloistaan, sillä lämpötila vaihtelee kylmimmistä talvikuukausista kuumimpiin kesäkuukausiin aina -24°F ja +90°F välillä. Siinä missä syyskuukaudet ovatkin tunnettuja sanoinkuvaamattoman kauniista ruskastaan, talvisin lumikinokset peittävät laaksoa, keväisin joet tulvivat ja keskikesällä puolestaan on paahtavan kuuma. Laakson pohjalla tila kuitenkin säästyy useimmiten pahimmilta myrskyiltä, vaikka lunta ja vettä voikin silloin tällöin tulla taivaalta solkenaan.

 

ulkoasu © Cery 2016

tekstit © Break, ellei toisin mainita!

muut kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!

otsikkokuvat © Filter Forge, jenna4m & Trey Ratcliff (CC BY-NC-SA 2.0) sekä Horsebreakers Unlimited, LLC. (Pamela)